top of page

Yleisimmät jalan "ominaisuudet" jotka vaativat mononmuokkausta

VAIVASENLUU

Punoittava, kuumottava kyhmy ukkovarpaan sivulla. Mm. liian kapeat monot saavat ukkovarpaan kääntymään tyvinivelestään kohti muita varpaita ja kakkosvarpaan nousemaan pystyyn, jolloin jalkapöydän luun pää, vaivaisenluu, tulee näkyviin. Syy vaivaisenluuhun on jalan rakenteellisessa poikkeavuudessa, kuten löysässä jalkaholvissa, ja alttius siihen on osittain perinnöllistä. Jos vaivasenluu vaivaa laskiessa, mononmuokkaus auttaa.

ULOMPI ELI LATERAALI KEHRÄSLUU
 

Kehräsluu on varsin monien laskemista haittaava vaiva. Mononmuokkauksella saadaan tähänkin vaivaan helpotus.

LEVEÄ JALKATERÄ

 

Varsin usein monoja ostaessa on keskitytty pelkästään jalkaterän pituuteen leveyden jäädessä huomioimatta. Kaupassa asiaa ei vielä huomaa mutta päivän laskemisen jälkeen asian kyllä huomaa. Useimpien Suomessa myytävien laskettelumonojen lestin leveys on valmistajasta riippuen välillä 98 – 108 mm. Mononmuokkauksella saamme monoistasi sinulle varmasti sopivat. 

SISEMPI ELI MEDIAANINEN KEHRÄSLUU 

 

Painaako monosi sisempään kehräsluuhun? Onko nilkka hellänä laskujen jälkeen. Sisempi kehräsluu on todella herkkä ja jos mono painaa siihen, on laskut usein todella kivuliaita. Pystymme leventämään monoja juuri kehräsluun kohdalta ja sitä kautta voit taas nauttia laskemisesta ilman kipua.

LEVEÄ KANTAPÄÄ TAI NILKKA

 

Esim. kantapää tai nilkka voi olla synnynnäisesti tai murtumasta johtuen ns. normaalia leveämpiä. Pystymme leventämään monoa myös nilkan ja kantapään alueelta. Näin kantapää pääsee laskeutumaan pohjaan asti ja sekä seisominen että laskeminen on huomattavasti tukevampaa ja mukavampaa.

RÄÄTÄLIN PATTI - PIKKUVARPAAN VAIVASENLUU

Jalan rakenteellinen virhe voi aiheuttaa myös pikkuvarpaan puolelle jalkaa luisen, tulehtuneen patin, niin sanotun räätälin patin. Se syntyy tavallista löysempään jalkaholviin, jolloin jalkaholvi pääsee leviämään.

Jos paistinlastamaisesti levinneen jalan laittaa kapeisiin monoihin, se protestoi kasvattamalla sivuun ylimääräisen, kivuliaan patin. Monoja pitää tällöin muokata leveämmiksi.

HAGLUNDIN KANTAPÄÄ

Haglundin kantapää on akillesjänteen kiinnityskohdassa tai hiukan siitä ulospäin oleva luukasvama. Vaiva voi olla perinnöllinen, ja se on tyypillisempää korkeakaariselle jalalle. Takaosastaan joustamattomat kengät, kuten laskettelumonot, voivat myös aiheuttaa Haglundin kantapään.

 

bottom of page